Председателите на синдикатите в сферата на висшето образование се обединиха в исканията

...
Председателите на синдикатите в сферата на висшето образование се обединиха в исканията
Коментари Харесай

Студентските съвети искат повече пари за висше образование

Председателите на синдикатите в областта на висшето обучение се обединиха в настояванията си към страната.

Председателите на Национално посланичество на студентските препоръки - Даниел Парушев, ВОН-КНСБ - проф. Лиляна Вълчева и на Съвета на ректорите - акад. Лъчезар Трайков изпратиха взаимно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, с което упорстват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2021-2023 година, оповестиха от препоръките.

Националното посланичество на студентските съвети участва в извършената работна среща сред организациите, които работят за основаването на устойчиви политики в областта на висшето обучение, оповестяват от БГНЕС. 

Като резултат от нея организациите подсетиха с писмо на президента, че още през миналата година са внесли изчисленията за нужните средства, за да бъдат изпълнени плануваните действия в Стратегията за висше обучение.

Студентите упорстват за разпределяне на повече средства за студентски стипендии и поправки на студентските общежития.

" От Националното посланичество на студентските препоръки не един път сме упорствали за разпределяне на спомагателни средства за висше обучение, които да бъдат ориентирани към ремонти на студентски общежития и за повишение на студентските стипендии ", разяснява Даниел Парушев – ръководител на организацията.

След разискване и разбор към днешна дата организациите, които съставляват студентите и преподавателите внесоха обща идея за продължаващо финансиране на държавните висши учебни заведения в бюджета за 2023 година и още веднъж упорстват за спомагателни средства в размер на 178,3 млн. лева Това е належащо, с цел да се изпълнят текстовете в Стратегията за развиване на висшето обучение на Република България за интервала 2021 – 2030 година, призната с решение на Народното събрание (Обн. в Дъждовни води. Бр. 2 от 8 януари 2021 г.) на съображение член 9 алинея 2 т. 3 от Закона за висшето обучение.

" Независимо от положените старания на държавно управление, синдикати и обществени партньори към момента темповете на осъществяване на задачите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са извънредно незадоволителни ", съобщи Парушев. 

Ето какви са настояванията на Студентските препоръки: 

" В средносрочната бюджетна прогноза, която се явява постоянно претекст към ЗДБРБ, е належащо да се запише текст, който упоменава, че средствата, които страната би трябвало да отдели за висше обучение и просвета, не би трябвало да бъдат по-малко от 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по настоящи цени на годината, за която се отнася съответният бюджет. За задачата в таблицата, която визия разноските във функция  " Образование “ да бъде показан и спомагателен ред информация за разноските, отделени за висше обучение и просвета, където ясно да се вижда сравнението с Брутният вътрешен продукт в % през следения тригодишен интервал.

Допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лева следва да са ориентирани предпочитано към бюджетни политики в рамките на подготовката, разискването и приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 година за: Увеличаване на Субсидията за стипендии на докторанти и студенти, надлежно с 2,5 млн. лева и с 5,5 млн. лева.; 10 млн. лева нужни за продължаващи поправки в студентските общежития и столове / писма до Министерски съвет с вх. №08.00-72/17-02-2023 и до МФ с вх. №92-00-65/20-02- 2023/; Увеличаване на средствата за компенсиране отпадането на съответните такси по ЗВО за студенти от предпазени и предпочитани специалности с спомагателни 1,1 млн. лева.; Увеличаване на Субсидията за прехрана на образованието с спомагателни 134,4 млн. лева, нужни за продължение политиката по приходите и нарастване приблизително с 12% на минималните съществени заплати за университетския състав.

Основните месечни хонорари за университетския състав са според от Постановление на Министерски съвет за най-ниската служба Асистент.

Справедливо е неговата законова актуализация (чл. 92 от ЗВО) да е два пъти в актуалната година, тъй като сега главната заплата на асистента е 1500 лева, само че след приспадане на осигуровки и налози е съвсем на равнището на стипендията на докторантите. Настояваме главната месечна заплата за академичната служба Асистент да се дефинира с Постановление на Министерски съвет на два пъти – м. юли и м. октомври 2023 г.;

Увеличаване на Субсидията за научна и научно-творческа активност с спомагателни 15,3 млн. лева.; 9,5 млн. лева за обезпечаване действието на националните стратегии в системата на висшето обучение, финансирани от републиканския бюджет. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР